Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czyszczenie przypalonej patelni może wydawać się skomplikowane. Wszystkie produkty znajdziesz w swojej domowej spiżarni, aby ułatwić sobie życie. Wiele z tych metod było przekazywanych z pokolenia na pokolenie, choć minęły lata, ich skuteczność nie zmniejszyła się. Wręcz przeciwnie – wciąż cieszą się dużą popularnością, jak umyć przypalony garnek? Dzisiaj poznasz nasze sposoby na czyszczenie przypalonych garnków przy pomocy:

Jak wyczyścić mocno przypalony garnek? 

Soda oczyszczona ma wiele zastosowań. Dzięki niemu bez problemu wyczyścisz również przypalone patelnie. To jest łatwe! Wystarczy, że usuniesz przypalony osad z patelni, zalejesz powierzchnię odrobiną ciepłej wody i posypiemy sodą oczyszczoną. Pozostaw przygotowaną mieszaninę na noc, a następnie użyj gąbki, aby usunąć wszelkie pozostałości. Soda oczyszczona nie nadaje się do patelni aluminiowych!

Jeśli nie masz pod ręką sody oczyszczonej, w ten sam sposób możesz użyć soli kuchennej. Warto też wlać do garnka ciężką solankę i pozostawić na noc. Następnie zagotuj wodę i gotuj przez około 10 minut. Po schłodzeniu wyczyść patelnię jak zwykle gąbką kuchenną.

Jak wyczyścić przypalony garnek? Cytryna

Cytryny można przyrządzać z miodem, dodawać do herbaty lub marynować, ale pomagają też w czyszczeniu. Te owoce to domowy sposób na czyszczenie przypalonej patelni. Liczba cytryn potrzebnych do leczenia oparzeń zależy od wielkości doniczki. W przypadku małego garnka lub blachy do pieczenia wystarczy jeden lub dwa kawałki, w przypadku większych pojemników mogą być potrzebne trzy do czterech cytryn. Pokrój owoce na osiem kawałków i zalej wodą tak, aby sięgały około centymetra nad plasterki cytryny. Umieść patelnię na palniku i rozpocznij ogrzewanie. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez trzydzieści minut, od czasu do czasu mieszając. Po podgrzaniu woda powinna przybrać brudnobrązowy kolor. Wylej z garnka jeszcze gorącą wodę i drewnianą szpatułką usuń przypalone resztki jedzenia.

Babciny sposób na przypalony garnek – sól

Niezawodnym, domowym sposobem czyszczenia patelni ze stali nierdzewnej, żeliwa, emaliowanych lub aluminiowych jest sól kuchenna, której można używać na dwa sposoby – na sucho i na mokro.

Jak wyczyścić przypaloną patelnię solą? W przypadku metody mokrej umieść 1 szklankę soli na dnie zwęglonego kotła, a następnie wlej 3 szklanki wody. Otrzymany materiał umieść w doniczce na co najmniej 6 godzin. Następnie opłucz sól i umyj patelnię szczotką lub ręcznikiem. Jeśli dno patelni nadal się pali, ponownie przygotuj roztwór, a następnie zagotuj mieszaninę, pozwól jej ostygnąć, a następnie wyrzuć i dokładnie wyszoruj patelnię. Natomiast metodą suchą, na dno garnka posyp 1 szklankę soli i energicznie szoruj gąbką lub szczotką, aż do całkowitego usunięcia oparzenia. Ta metoda jest zalecana dla patelni żeliwnych. W przypadku naczyń wykonanych z innych materiałów ziarna soli mogą uszkodzić powłokę.

Jak doczyścić przypalony garnek?

Kiedy gotujesz i przypalasz, jeśli wrzucisz zmywarkę do naczyń, możesz bez problemu wyczyścić patelnię. Następnie zalej oparzenie gorącą wodą. Odstaw na trzy godziny, a następnie umyj w zmywarce kuchennej. Przypalone jedzenie można łatwo usunąć z dna i boków patelni. Gotowe, twoja pula jest zapisana. Nadal możesz z niego korzystać. Proszek do prania pomaga zwalczyć nie tylko plamy na ubraniach. Świetnie poradzi sobie również z przypalonym garnkiem. Na dno wsyp 3 łyżki proszku do prania, zalej do pełna wodą i gotuj tę mieszankę przez 15-20 minut. Przy silniejszych zabrudzeniach, może to być nawet 45-50 minut. Pamiętaj, aby potem dokładnie, kilkukrotnie przepłukać garnek, a najlepiej kilka razy zagotuj wodę, a następnie ją wylej.

Jak umyć przypalony garnek? Coca cola

Jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj czyścić patelnie Coca-Colą. Wystarczy wlać colę na przypaloną patelnię i pozostawić na co najmniej 10-20 minut. Na koniec wystarczy usunąć oparzenie łopatką lub łyżką, a patelnię dokładnie umyć i wypłukać.