restauracja

Ile kosztuje wyposażenie kuchni w restauracji?

Chcesz otworzyć własną restaurację, ale nie wiesz jak? Wyposażenie kuchni w restauracji to pierwsza rzecz, którą należy wziąć pod uwagę. Warto wtedy zweryfikować możliwości inwestycyjne i ustalić maksymalny budżet. Oczywiście musisz mieć już lokal do prowadzenia swojego lokalu i mieć przygotowany biznesplan. Wybierając wyposażenie kuchni, zastanów się, czy wymagany jest konkretny sprzęt i jaki jest całkowity koszt wyposażenia restauracji.

Ile kosztuje wyposażenie kuchni w restauracji

Serce naszej restauracji, po wstępnej obróbce, przystępujemy do realizacji i składania zamówień. Wyposażona jest również w obszary takie jak mycie naczyń i warzyw, przechowywanie produktów, pieczenie, smażenie i grillowanie, krojenie itp. Co ważne, nie bierzemy nieobranych warzyw, surowych ryb, nie przygotowujemy innych mięs, nie przechowujemy jajek z głównej kuchni. Chodzi o zapobieganie zanieczyszczeniu żywności. Jest również mocno uregulowany. Zacznijmy od góry, gdzie wykonamy pracę ręczną. Stal nierdzewna to najlepszy wybór w przypadku powierzchni, które są gładkie, stabilne, czyste, łatwe do czyszczenia, trwałe i trwałe. Blaty są często częścią innych urządzeń. Na przykład kupujemy zlewozmywaki z blatem lub lodówki podblatowe, które stanowią podstawę przestrzeni roboczej. Kolejnym wspomnianym już urządzeniem jest zlewozmywak, który dzieli się na zlew czysty do mycia rąk (jak wspomniany z blatem) oraz zlew brudny (duży zlew dwukomorowy z baterią umywalkową z prysznicem), płukanie noży, misek itp.

Koszt wyposażenia kuchni w restauracji

Zanim produkty trafią do kuchni głównej, przechodzą wstępne procesy obróbkowe, dzięki czemu na kuchnię trafiają juz składniki obrobione, gotowe do wykorzystania w daniu. W pomieszczeniu przetwarzania powinny znajdować się sterylizatory jaj i lodówki. Drugie pomieszczenie do przygotowywania składników to szatnia warzywna ze stołem warsztatowym i zlewozmywakiem. Magazyn restauracyjny to przede wszystkim magazyn żywności – przydają się tu regały, lodówki, zamrażarki, pudełka produktowe. Pracownicy zmywarki mają do dyspozycji stół do segregacji odpadów w pokoju – umywalnia, stół ze zlewem, zmywarką i pojemnikiem na odpady. Aby ułatwić pracę zainstalowano szafę wnękową, która jest miejscem do mycia naczyń oraz łączenia kuchni ze zmywarką. Zgodnie z wymogami Sanepidu ścieżka czystych naczyń nie może przecinać ścieżki brudnych naczyń (od klienta do zmywarki). Tam, gdzie napoje są podawane ze szkła, musi być zmywarka z parowarem.

Ile kosztuje wyposażenie kuchni gastronomicznej?

W obiektach, takich jak restauracje, bary i kawiarnie stosunek powierzchni pomieszczeń produkcyjnych do powierzchni sali konsumpcyjnej wynosi zazwyczaj 1:1 – wskaźnik opublikowany kilka lat temu. Obecnie optymalizacja tego problemu ma na celu dalsze zmniejszenie powierzchni wykorzystywanej pod obiekty produkcyjne do około 30-40%. Cały obiekt gastronomiczny. Oczywiście 30% wartości. Nadaje się do lokali, w których transport żywności opiera się w całości na daniach gotowych serwowanych z zewnątrz. Podgrzewać tylko przed spożyciem na miejscu. Jednak 40% wartości. Naczynia dla obiektów gastronomicznych produkowane są bez obróbki wstępnej warzyw korzeniowych i liściastych, natomiast pozostałe półprodukty są dostarczane na bieżąco.

Wyposażenie kuchni dla smakoszy jest duże, ale to nie jedyny koszt. Przyszli restauratorzy muszą liczyć się z dodatkowymi kosztami związanymi z czynszem i kosztami mediów, a także remontami pokoi i mebli. Ostateczny koszt inwestycji zależy w dużej mierze od skali i tempa realizacji projektu. Jak widać, ceny sprzętu dla smakoszy są bardzo zróżnicowane, sięgając niekiedy kilkudziesięciu tysięcy złotych. Na początku nie musisz wybierać najlepszego rozwiązania. Jednak nie celuj w najtańsze. Stawiając czoła Twoim wyborom, jak duży będzie Twój lokal i ilu gości planujesz w nim obsłużyć. Im prostsza karta, tym mniej wymagane jest wyposażenie kuchni cateringowej. Jeśli poszukujesz wysokiej jakości sprzętu do kuchni, sklep gastronomiczny – gastrosklep.pl będzie odpowiednim miejsce do dokonania zakupu.